Limba germana :))

https://i1.wp.com/limbagermana.ro/images/home.jpg

 

Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o învata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la începutul fiecarui ciclu de studii. Se trece apoi la initierea în der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara.
Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic.
Pentru început, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (în germana: Hottentotten – observati cat e de simplu !).
În carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si închisi în custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc în germana ‘custi acoperite cu panza’ (Lattengitterkotter) si, atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
Într-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorît o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, în germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Politia îl prinde pe asasin si îl inchide provizoriu într-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter ), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca în cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se întoarce strigand:
-Am prins asasinul (Attentater) !
-Da ? Care ?, întreaba seful de trib.
-Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
-Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza ? întreaba seful hotentotilor.
-Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait).
-A, asa, da ! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la început ca l-ai prins pe:
Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater.
Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla
Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa…

Advertisements

12 thoughts on “Limba germana :))

 1. Limba germana este simpla…
  —————————————–
  Ja? Interessante … Deutsch ist leichter zu bedienen? Vielleicht ist er besser Batterien … : D

 2. Pingback: INSTALATORUL « Madi şi Onu Blog

 3. Pingback: Da-mi-ai, nanã, de-ai avea? Despre cersetorie « Daurel’s Blog

 4. :)) foarte fain. Am fost plecata acum un an in Germania. Am stat 3 saptamani si am invatat repede limba germana desi nu as fi crezut vreodata sa o inteleg. In prima zi, nu stiam aproape nici un cuvant. A doua zi deja invatasem cateva si cu cartea langa mine, incercam sa construiesc fraze. Nu e asa de grea. Seamana mult cu engleza.

  • Cristi al meu e la o clasa cu predare intensiva a limbii germane. Imi e destul de greu sa il ajut la teme. Eu am invatat franceza si engleza in scoala. 🙂 E destul de dificila limba germana.
   Da , acolo unde ai fost, daca in jurul tau se vorbea doar in limba germana era mai usor decat daca ai fi invatat singura, acasa , in Romania, cuvintele respective. 🙂

 5. *oanaclara*: Cristi al meu e la o clasa cu predare intensiva a limbii germane. Imi e destul de greu sa il ajut la teme. Eu am invatat franceza si engleza in scoala. E destul de dificila limba germana….ş.a.m.d.
  ===================
  Da? Interesant, alţii spun altceva ( 😀 ):
  Posted 20/11/2010 by oanaclara: “Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o învata fara mari dificultati……
  Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla
  Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa…”

  Allerdings, Deutsch ist einfache …wenn Sie deutsche. 🙂

  • Allerdings, Deutsch ist einfach …wenn Sie deutsche.
   Cam asa se scrie. 🙂 Clara e un nume german dar e doar un nume. Nu sunt nemtoaica.
   Ce postasem era o gluma . Zi repede: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater.

 6. off, oana, ai ajuns nemtoaica! Nu te-ai acomoda tu cu caracterul si temperamentul nemtesc! Au altfel de glume, te asigur. Deutsch ist einfach fur Deutsche sau wenn sie ein Deutscher sind, e corect!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s