BLESTEM DE OM SĂRAC de Andrei Radu

Din balegi şi din cuib de cuci,
Răsar ca viermii, politruci
Şi din haznalele de bani –
Costume negre cu şnapani,
Viteji ca musca la arat!
Şi ne-aţi minţit şi ne-aţi furat,
Şi-aţi pus pe noi şi jug de boi!
Blestem, blestem, blestem pe voi!
#
Murdari în suflet şi în gând,
Cu ghearele averi strângând,
Din flote, fabrici şi uzine,
Voi  aţi lăsat numai ruine!
V-aţi gudurat pe lângă clerici
Cu mânăstiri şi cu biserici
Şi vile v-aţi făcut, de soi…
Blestem, blestem, blestem pe voi!
#
Voi v-aţi trădat şi între fraţi,
Ca voi, şi viermii-s mai curaţi.
Aţi dărâmat şcoli şi spitale
Ca să vă fie vouă moale
Şi v-aţi brodit şi parlamente
Din licheluţe repetente.
Şi ne-mproşcaţi doar cu noroi!
Blestem, blestem, blestem pe voi!
#
Aţi omorât orice dreptate,
Aţi jecmănit tot ce se poate,
Guvernul vostru cu miniştri
E-o adunătură  de sinistri,
Batjocura şi umilinţa
Au mai rămas la voi credinţa?
Ghiolbani de jafuri şi gherțoi,
Blestem, blestem, blestem pe voi!
#
Aţi sărăcit o ţară-ntreagă,
Nici dracul să nu o mai dreagă
Şi din privatizări cu fumuri
Aţi tot lăsat lumea pe drumuri!
Dar cum să faceţi voi vreun drum
Când urma voastră e doar scrum?
La tâlhării vă strângeţi roi!
Blestem, blestem, blestem pe voi!
#
Blestemul greu să vă lovească,
Doar bube rele să vă crească,
Ochii să îi aveţi ca napul
Şi să vă roadă viermii capul!
Să putreziţi toţi prin palate,
Toţi spulberaţi să fiţi în toate
Şi să aveţi doar oase moi!
Blestem, blestem, blestem pe voi!
Advertisements

41 thoughts on “BLESTEM DE OM SĂRAC de Andrei Radu

 1. Pingback: Lumini de Craciun « Supravietuitor's Blog

 2. Pot fi de acord, eventual, cu afirmaţiile din poezie. Este o realitate că guvernele care s-au perindat de vreo 30-40 de ani încoace, indiferent de culoarea politică, au sărăcit ţara asta ce era cândva bogată. De asemenea este adevărat că politrucii (dar şi foştii securişti aş adăuga eu) s-au îmbogăţit din furturi şi minciuni.
  Totuşi cu poezia în ansamblu nu pot fi de acord din mai multe considerente pe care le voi prezenta succint în continuare.

  De furat, mai fură şi alţii, nu doar politrucii sau guvernul; că aşa e românul. Dar Dan Puric omite să îi acuze şi pe cei care vin să îi asculte aberaţiile pe la diverse conferinţe, că i-ar pierde de muşterii. Atacă doar guvernul şi politicienii ca să îşi câştige el capital. Lasă lumea să creadă că el ar fi mai bun, iar naivii care îl ascultă şi care îi cumpără cărţile o iau de bună şi îl propun ca preşedinte, la concurenţă cu alt Dan mic de statură: Dooomnu’ Dan (Diaconescu Direct).

  Ei bine. nici Puric nu e chiar uşă de biserică (deşi se bate cu pumnul în piept că e credincios).
  Personal am asistat la scene incredibile înaintea şi după o conferinţă de-a lui la care am participat şi eu.
  În faţa lui s-a format o coadă de popi în sutane şi stareţi ai mai multor mănăstiri care făceau mătănii înaintea lui mulţumindu-i cu ardoare şi binecuvântându-l pentru intervenţiile făcute pe la diverse instituții pentru obţinerea autorizațiilor de construcție a unor biserici, hoteluri, case de oaspeți și magazine, precum și pentru donațiile în bani sau materiale de construcție făcute de diverși oameni de afaceri trimiși de Dan Puric.
  Pentru cine nu știe cum se execută mătăniile în biserica ortodoxă, acestea constau într-o prosternare amplă, o aplecare până la pământ în fața celui venerat, făcându-se semnul crucii asupra propriului corp, exercițiul încheindu-se cu atingerea bombeului pantofilor celui în fața căruia se ploconesc. Acesta la rândul lui, opțional, primește recunoștința fanilor atingându-le ușor capul sau făcând semnul crucii în direcția lor.
  Unii dintre popi (sau călugări – eu nu știu să îi deosebesc prea bine fără patrafir) chiar îi pupau mâna ca unui lider mafiot din romanele lui Mario Puzo.
  Fiecare dintre ei l-au asigurat că i-au adus „dreptul” așa cum au stabilit, iar acesta i-a îndrumat să le lase la mașina din fața intrării, unde așteaptă șoferul care avea și rol de bodyguard.
  În timpul conferinței, acești popi și stareți au ocupat jumătate din scaunele din sală și nu le-au cedat deși lângă ei stăteau în picioare femei bătrâne și copii mai mici de 10 ani. Ei formau o mică armată de „aplaudaci”, ce râdeau la glumele idolului lor, chiar dacă unele erau cam răsuflate, și vociferau cu fervoare dacă cineva îndrăznea să îl contrazică pe conferențiar sau să îi ceară explicații pentru invectivele pe care le aruncă în zicerile lui.

  Revenind concret la poezia prezentată, deși nu sunt un specialist, mie îmi cam miroase a plagiat. Mai precis, personal cred că e o pastișă.
  Versurile „Din balegi şi din cuib de cuci, / Răsar ca viermii, politruci” seamănă, în opinia mea, destul de mult cu „Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi” (Tudor Arghezi – Testament) sau „Şi ne-aţi minţit şi ne-aţi furat, / Şi-aţi pus pe noi şi jug de boi” seamănă cu „Flămând şi gol, făr-adăpost, / Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut, / Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut / Şi câine eu ţi-am fost” (George Coșbuc – Noi vrem pământ).
  Prin urmare nu e chiar un plagiat cu copy and paste, ci o pastișă în care se imită stilul, tematica și maniera unor scriitori iluștri.
  Pentru a arăta că nu e greu să se facă o pastişă, am să parafrazez şi eu două versuri celebre: După-atât venin şi greaţă / El scrie istorie. / Poezia asta însă / Nu-i decât o copie.
  Această tendință de imitare a unor predecesori celebri o întâlnim și în altă scriere a lui, dar azi mă voi referi doar la poezia prezentată.

  Un alt considerent ce mă face să nu fiu de acord cu poezia asta este ipocrizia autorului.
  Este cumva Dan Puric un om sărac? Ştie el ce înseamnă să faci foamea într-o casă friguroasă împreună cu copilul? A dormit el prin canale şi a muncit cu ziua pentru o bucată de pâine şi o farfurie de zeamă? Nu cred. Atunci de ce a ales ca titlu „Blestem de om sărac”?
  E drept că fiecare percepe sărăcia în funcţie de năzuinţele personale. Vedem adesea ieşind în stradă oameni cu o situaţie materială medie care se plâng că au de plătit rate la bănci, ignorând faptul că obiectele pe care le-au cumpărat cu acel credit reprezintă pentru alţii o bogăţie pe care nu şi-o permit. Alţii îşi aruncă din cap caschetele în semn de protest, că oricum le-au primit pe gratis din bugetul de stat.
  Însă în ceea ce îl priveşte pe Dan Puric, spun că e ipocrit pentru că el câştigă destul de bine din munca de actor, din conferinţele pe care le ţine şi din cărţile publicate, dar are şi venituri ilicite, mult mai consistente, din traficul de influenţă pe care îl face în favoarea Bisericii Ortodoxe şi din naivitatea unor oameni de afaceri mai credincioşi care îl consideră un fel de arhanghel ce luptă cu forţele malefice.
  Aşadar, cine e acum şnapan?

  Îl apreciez ca actor, mai ales în rolurile de pantomimă, dar ca scriitor și conferențiar e lamentabil. Farmecul cu care îi cucerește pe enoriași se datorează talentului actoricesc și tupeului cu care ponegrește politicienii, dar și pe cei care gândesc altfel decât el. Naivii ce îl preaslăvesc văd în el o porta-voce ce transmite în public înjurăturile pe care fiecare dintre ei le adresează în particular politicienilor sau, în cazul popilor, invective pe care nu le pot prezenta în public din cauza funcţiei pe care o exercită în societate.

  El este periculos nu pentru faptul că îi critică pe politicieni, pe hoţi şi pe escroci, ci pentru caracterul ultra naţionalist al discursului său, pentru simpatia neo-legionară pe care şi-a exprimat-o în câteva ocazii şi pentru intoleranţa pe care nu se fereşte să o arate faţă de evrei, comunişti, homosexuali, atei sau alte religii. Este un militant activ împotriva globalizării şi a secularizării statului. Propovăduieşte fanatismul religios şi instigă lumea la ură şi violenţă.
  Prezenţa lui scenică arată fără dubiu că în megalomania lui i-a studiat pe marii dictatori ai lumii şi şi-a însuşit atitudinea, oratoria şi gesticulaţiile lor. Prin discursul naţionalist-creştin şi instigarea la ură se aseamănă cu Corneliu Zelea Codreanu, dar când răcneşte şi dă din mâini, seamănă mai mult cu Hitler.
  Îi porcăieşte fără menajamente în special pe politicienii de stânga, pe care îi consideră urmaşii bolşevicilor, fără a sesiza că şi în discursul lui foloseşte tot ideologie socialistă şi invocă drepturile clasei muncitoare şi a clasei mijlocii.

  Consider că e mai precaut să nu plecăm urechea la aberaţiile lui de om frustrat şi să nu mai pasăm scrierile lui de la unul la altul ca pe un manifest interzis împotriva conducerii, ca şi cum ar fi opera unui disident.

  Am să închei acest lung răspuns în, de acum, cunoscutul stil purician:

  Cu vorbe grele de ocară
  El înconjoară-ntreaga ţară.
  Şi instigând la violenţă
  El uită să îşi facă penitenţă.
  Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte
  El vrea acum s-ajungă preşedinte.
  Dar soarta lui va fi la fel:
  Blestem, blestem, blestem pe el!

  • Ok . M-am intors, am citit…nu stiu cum e Dan Puric ca si conferentiar…poezia seamana intr-adevar cu cele pe care le-ati numit mai sus dar mesajul ei imi place.
   Am mai zis si ma repet, pun pe blog ceea ce imi place fara a face legatura intre textul respectiv si calitatea umana a celui ce a scris-o. E doar un text. Dan Puric , ca om nu ma intereseaza.

  • Omule bun, nu te mai ataca singur. Fii pasnic! E o poezie. Nu avem nicio certitudine ca e scrisa de Dan Puric. Si, inca un lucru. Omul merita respectat, chiar daca greseste, fiindca are initiativa sii chiar face ceva. Eu, unul, sugerez sa-l cunoastem cu totii, cu bune si rele, apoi ne dam cu parerea si stim ce sa luam de la el. Avem exemple nenumarate in istorie cand oamenii buni au fost inlaturati de cei care nu-i considerau buni, insa vroiau ei insisi sa fie buni. In concluzie, avem barna mare in ochi, sii, :)), nu se rezolva nimic pe un site.

   • Sincer, nu stiu unde a facut armata, dar daca reusesc sa dau de dumnealui, undeva pe internet, ii voi transmite adresa dumnevoastra de mail.
    Cu placere!

 3. Nu e poezia lui Dan Puric ! Daca ati citi cu atentie ce scrie ati remarca stilul, nu e genul sa scrie “blesteme”… parerea mea…

 4. Revin, sunt multe carti referitoare la Sfintele Scripturi, apocrife sunt numite, care din prea mult exces de zel au fost atribuite unor personalitati(apostoli, mucenici, etc) pt a se face cunoscute. Asadar, de ce tragem linie?

 5. OANA: in primul rand trebuie sa -ti spun, din sursa sigura, ca aceasta poezie nu este scrisa de dl Dan Puric. Apropo, ai urmarit emisinea 100% garantat din seara de Craciun? Ce le-a transmis dl Dan Puric politicienilor? Cand toata lumea le-ar fi urat sa le stea sarmaua in gat, dl Dan le-a dorit SA SE TREZEASCA, SA-SI DEA SEAMA CE AU FACUT… Fiecare e liber sa creada ceea ce vrea…
  In al doilea rand as vrea sa-ti spun ceva personal. Am citit toate postarile tale referitoare la aceasta poezie si mai ales la adresa dlui Dan Puric. M-ai dezamagit… Atata timp cat intr-o viata intreaga nu ajungem sa ne cunoastem pe noi insine asa cum trebuie de ce ne permitem oare sa credem ca ii cunoastem pe altii? Am inteles ce parere ai despre d-lui, dar nu crezi ca merita un gram de respect pentru simplul fapt ca este un 0M ? Vrei sa le urmezi si altora care l-au improscat cu noroi ? Sau poate chiar ai legatura cu ei … Ce zici? Iti place sa ti se arunce in spate ceva ce nu ai facut?… Ori vrei ca blogul tau sa fie un loc de barfa…cum de altfel intalnim la tot pasul.De aceea nu imi place sa ma bag in asemenea discutii si nici nu am s-o mai fac, dar crede-ma ca m-ai dezamagit. In poza pari o persoana serioasa care nu se preteaza la asemenea lucruri… Poate iti vei reabilita imaginea sau poate nu , dar inainte de a judeca pe cineva , fie el si un puric, mai bine ai zice un Doamne,ajuta-l! Sa nu uitam ca toti suntem oameni si nici unuia dintre noi nu ne-ar placea sa fim acuzati pe nedrept…

 6. Aceasta poezie e un fals. Nu apartine lui Dan Puric, ci unor persoane care vor sa foloseasca numele si notorietatea lui Dan Puric in folosul ideilor lor.
  Deoarece nu ati verificat acest lucru va cam descalificati ca si bloger.
  Rusinica! 🙂

  • Am mai zis si ma repet asa am primit-o , asa am publicat-o. Cui nu-i convine, n-are decat sa nu intre pe blogul meu. Punct.
   Nu am innebunit acum sa caut tot netul si sa gasesc autorul. Daca tot va intereseaza subiectul si stiti clar ca nu e scrisa de Dan Puric si daca tot aveti atata timp liber, poate gasiti si autorul poeziei. Spor la cautat!
   Rusine chiar nu are de ce sa imi fie.

 7. Felicitari domnule Puric pentru tot ceea ce faceti in spatiul romanesc si nu numai.
  O poezie cu conotanta patrunzatoare ce ne aduce aminte de manifestul lui Eminescu fata de conducerea de atunci.
  Cineva mai sus a postat un comentariu care nu ne face cinste noua ca romani.
  Probabil ca el traeste undeva in BotSuAna si nu stie ce se intimpla in Romania sau pur si simplu este un Ghertoi care s-a trezit din somnolenta care i-a cuprins si pe conducatori.
  Romania trezestete, nu avem alta optiune de cit sa fim ageri la tot ce se intimpla. Sa fim cu constiinta treaza si sa nu ne dam batuti.
  Cine denigreaza aceasta tara, cine aduce insulte unor oameni pe care nu ii conoaste inseamna ca nu iubeste aceata tara, nu traieste aceleasi simtiri cu acest neam.

 8. Ritmul BLESTEMULUI este al poieziei “Noi vrem pamant” de George Cosbuc.
  Indiferent cine este cel ce a scris “Blestem de om sarac”, eu ii cer permisiunea sa rostesc public acest BLESTEM, ca un firav protest impotriva acestei adunaturi de la putere, formata contra naturii, care “numai banul il vaneaza si castigul fara munca”, cu pretul falimentarii Romaniei

  Voi folosii acelasi ton exagerat ca in videoclipul:

  Prin videoclip protestez, in special, impotriva PDL, partid cica “liberal”, actualmente la putere.

  Am selectat fragmente din “Scrisoaea III”, in care sunt caracterizati perfect parlamentarii de la putere, cat si cel care a format, contra naturii, aceasta adunatura majoritara distrugatoare.

  Consider ca PNL, ce actualmente este un partid modernizat, nu face obiectul acestui protest.

 9. Scuze, am obosit cerând rectificări. Autorul blestemului sunt eu, Andrei RADU. A fost postat anonim,dar cineva a adăugat un citat din Dan Puric și de aici confuzia asupra autorului. A fost și este oful meu, de bugetar batjocorit de către guvernanți și speram să subscrie și alții la el.
  Să mai auzim și de bine!
  A. Radu

 10. Felicitari D-le Radu pentru curajul de a spune ceea ce simtiti- de fapt…chiar nu este important autorul ci MESAJUL pe care-l transmite…din pacate putini sunt verticali si spun lucrurilor pe nume, predomina frica, au ramas tarati din comunism si acum tremura pentru tot ce le iese din gura…ca Ghita Pristanda…chiar daca traim in asa zisa democratie…
  Si eu am postat-o asa cum am primit-o…voi rectifica autorul, inca odata felicitari, chiar daca unora expresiile li se par triviale, ele nu evidentiaza decat ura nutrita care pentru intelectuali nu poate refula decat prin cuvinte…

 11. Nu va suparati PDL-ului se va mistui in flacara violeta!!!

  “Previziunea” mea este: PDL-ul va fi mistuit de flacara violeta, ca o razbunare a neindeplinirii promisiunilor electorale ale lui Base, sustinut orbeste de PDL.

  PPDD e predestinat sa aprinda si sa inteteasca flacara, pana la mistuirea totala a PDL-ului!!!!

  Aud scancetele sfarsitului in nimicnicie …. !!!

  Puterea mobilizatoare a versurilor marelui Eminescu va “inteti” flacara, inmiindu-i puterea.

 12. Pentru binele nostru PDL-ul se va mistui in flacara violeta!!!

  “Previziunea” mea este: PDL-ul va fi mistuit de flacara violeta, ca o razbunare a neindeplinirii promisiunilor electorale ale lui Base, sustinut orbeste de PDL.

  PPDD e predestinat sa aprinda si sa inteteasca flacara, pana la mistuirea totala a PDL-ului!!!!

  Aud scancetele sfarsitului in nimicnicie …. !!!

  Puterea mobilizatoare a versurilor marelui Eminescu va “inteti” flacara, inmiindu-i puterea.

 13. BLESTEM LA POMPĂ

  Voi, care scumpiți benzina,
  Arde-v-ar focul… chenzina!
  Când v-o fi sete de șprițuri,
  Să-nghițiți numai sughițuri!
  De somn să nu aveți parte,
  Tot ce-i bun s-aveți departe!
  Ploaia s-o aveți de ghionți,
  Prietenii fie-vă tonți!
  De nisip să aveți cina,
  C-ați scumpit și motorina!
  Plesni-v-ar roțile toate,
  Motoare s-aveți gripate!
  Când o fi să umpleți mațul,
  Să găsiți doar găinațul!
  Din toate să vă rămâie,
  Cufureala și o râie!
  A.R., 10.03.2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s